Kender du det der med at man sidder og har lavet noget rigtig fint, men så mangler man noget at fylde det ud med? Så tager man bare et-eller-andet, som lige har liggende og det bliver bare aldrig rigtig godt og man bliver faktisk ikke helt tilfreds med resultatet?
Jeg sad søndag aften og havde syet en ny nålepude, rigtig flot broderi mønster fra Permin, det der med små rævehoveder i grå og så havde jeg ikke noget at fylde i! For sa...søren da også! Mens jeg sidder i stuens halvmørke og lader blikket glide henover sofaen i min søgen efter en pude, jeg kan slagte eller i det mindste "låne" lidt fyld fra, foregår der en hæftig diskussion inde i mit hovede; "Bianca, vent nu lige til i morgen, når du har været inde i butikken!" - "Ej, jeg vil godt være færdig, nu er jeg nået så langt og det kunne være fedt at være færdig inden jeg går i seng"
Kender du det?! Men jeg stod i mod, jeg fyldte den ikke ud. Jeg klarede det!
Der er nemlig rigtig stor forskel på hvad man skal stoppe i de forskellige ting og man kan ikke altid bare stoppe hvad som helst i. Der er jo nogle generelle ting, som man skal være opmærksom på og tage stilling til - uanset hvilken type fyld, man vælger og hvad man skal bruge den til. Er det vigtigt for dig at det fx er allergi-venligt? Brandhæmmende? Blødt? Bastant? Hav det lige i baghovedet, mens vi gennemgår de forskellige valgmuligheder.
I butikken har vi to forskellige slags fyld, udover alt det forskellige 'pladevat' vi har til tæpper (men det er en helt anden snak).
Den ene er det svenske Kuddstop, altså pudefyld, som navnet antyder er det super godt til puder!
Hvis du har syet en pude så skal du lige tænke over hvad du gerne vil have ud af puden? Er det en pude til at hvile hovedet på eller er det en pynte pude? Skal den fylde meget på en stor sofa eller må den godt virke lidt minde på en lille sofa? Kuddstop er ret voluminiøst og let at arbejde med, så det bliver ensartet og pænt, i stedet for bulet og bumlet. Desuden er det ret blødt, så hvis man ligger hovedet på puden med Kuddstop, så synker man bare ned, så hvis man skal have en regulær hovedepude, så kan med fordel tømme en pude med fjerfyld eller fiberfyld (det nemmeste og billigste er at købe en billig en fra Ikea eller Jysk) for disse typer fyld er en smule mere bastante og giver lidt mere modstand, når man 'putter sig', hvis man så alligevel stadig gerne vil have et ensartet og glat udseende, så man lægge et tyndt lag Kuddstop eller vomlumevlies yderst på begge sider.
Har du hæklet eller strikket en figur, så er det lidt en anden sag, for så behøves fyldet jo ikke nødvendigvis at være blødt, det er vigtigere at det er formfast, så den udstoppede figur ikke bliver skæv. Men endnu vigtigere er, at når du ikke synes at du kan proppe mere i, så propper du lidt mere i alligevel. Uanset om det er en bamse du har syet/hæklet/strikket eller hvad du nu har fundet på at lave din figur af så ville det mest optimale være at du kunne fylde den ud efterhånden, som du kom "fremad". Men hvis ikke det kan lade sig, så er det vigtigt, at det er noget, som du giver dig god tid til. Det er sådan et vigtigt skridt i processen af frembringelsen af dit værk!
Når du laver figurer, så er valg af fyld også vigtigt, for at kunne holde formen så længe, som muligt. Jeg har hørt eksempler på figurer fyldt ud med almindelig vat, som klapper sammen og bliver fugtigt og fladt - åh åh! Men igen skal du tænke på hvad figuren er til; er det fx til et lille barn? Er det bare til pynt? Hos os ville Hobby Fyldevat være velegnet til begge dele, for den kan både vaskes og tørretumbles og den er allergivenlig. Den er lavet af syntetisk fiberfyld, som holder formen rigtig godt og bliver med at holde formen rigtig flot.
Fiberfyld er en smule "spongy" det vil sige, at den give sig, lidt ligesom, hvis man trykker en svamp sammen - det kan man sagtens, men den folder sig ud igen.
Når du fylder en figur ud, kan du starte med lige at putte en god klump i og så proppe selv fylden i inde fra midten, sådan at den første klump, ligesom bliver det yderste, glatte lag. Kig godt på din figur fra alle sider, du kan stort set altid putte mere fyld, hvis der mangler lidt fylde et sted. Og husk også at klemme den lidt ind i mellem, er den fast nok? Hvis du er den mindste smule i tvivl om, hvorvidt du har nok fyld, så skal du putte mere fyld i! Hellere for meget end for lidt.
Der er sikkert rigtig mange flere ting, som man kan stoppe fyld i, men figurer og puder er de to mest almindelig ting, som vi hører om herinde i butikken. Og så er der selvfølgelig sådan nogle ting, som min nålepude... Den kan godt gå ind under kategorien 'Figurer'.